Orbán Viktor: Ne lehessen többé visszaélni a hatalommal

0
92

Bár úgy fest, mindenki tudja, miről van szó, a NAV még mindig nyomoz az Út a munka világába program eltűnt 1,6 milliárd forintja ügyében. Politikai következménye eddig biztos nincs az ügynek, holott Orbán korábban még arról beszélt, vége a következmények nélküli időknek.

Az évszázad bűnügye lehet a ORÖ-höz kapcsolható Híd a munka világában program eltűnt 1,6 milliárd forintjáért, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A NAV ugyanis kérdésünkre azt válaszolta, még mindig tart a nyomozás az ügyben.

Orbán Viktor 2011-ben a Facebook-oldalára érkező, az elszámoltatás felől érdeklődő üzentekre válaszolt így: “Mindannyian azt akarjuk, ez derül ki az Önök üzeneteiből is, hogy Magyarországon ne lehessen többé visszaélni a hatalommal, ne lehessen kibújni a törvények alól. (…) (Orbán) Véleménye szerint az elszámoltatással a jövőnek tartozunk, hiszen a jövő nemzedék számára az lesz a példa, amit mi most mutatunk.”
A RomNet még az év elején úgy értesült, lezárult a nyomozás, de február végén a NAV ezt még cáfolta – és augusztus végéig nem sikerült felgöngyölíteni a szálakat.

Pedig a sajtó és a kormány is elég tisztán lát az ügyben. Az Emmi a Társadalmi megújulás operatív program keretében a Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába című projektre adott volna 4,9 milliárd forintot, de miután kiderült, hogy a projektben kizárólag Farkas Flóriánhoz közeli emberek kaptak munkát, pontosabban fizetést, illetve az ORÖ irodát, autókat, bútorokat, informatikai eszközöket és tanulmányokat vett összesen sok száz millió forint értékben, leállította a pénz folyósítását. Az elköltött 1,6 milliárd forintot megpróbálta visszaszerezni, ez nem sikerült. Felmerült a csalás gyanúja is, ezért indított nyomozást a NAV.

Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt, mondta 2011-ben Orbán Viktor. Lázár János is erről beszélt az ORÖ és Farkas kapcsán egy Kormányinfón: bár “a lónak is négy lába van, mégis megbotlik”, a felelősséget ettől még viselnie kell a csalásban a személyi érintetteknek. Ám később a Fidesz mégis újrakötötte a választási együttműködést a Farkas vezette Lungo Drommal, és egy későbbi Kormányinfón Lázár is módosított álláspontján: bár Farkas Flóriánnak felelősséget kell vállalnia a támogatási pénzek elköltése miatt, de Lázár bizalma továbbra is töretlen Farkas Flóriánban. Nem folyik ellene büntetőeljárás vagy nyomozás – az, hogy az ORÖ elnöke Farkas volt az 1,6 milliárd forint eltapsolása idején, ezek szerint nem jelent politikai felelősséget, “A Fidesz elnöksége ezt a döntést hozta”, kommentálta Lázár, hogy jó döntés volt-e megújítani a választási szövetséget Farkasékkal.

There are no comments

Join the conversation

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.