Hamis aranytömbökkel 6 Milliárd forint hitelt vett fel.

0
105
A kép csak illusztráció!

A vád szerint a férfi pénzintézeteket és sok magánembert is megtévesztett, kit rézből készült “aranytömbökkel”, kit fiktív zálogjegyekkel vert át.

Különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki súlyosan megromlott pénzügyeit többek között kamu aranytömbökkel igyekezett helyrehozni.

A vádirat szerint az ügyben érintett cégcsoport – egy korábbi rendőrségi közleményből kiderül, hogy a Lombard Kft. – zálogházakat üzemeltető gazdasági társaságnak a vagyoni helyzete, likviditása 2009. év végére súlyosan megromlott; az akkorra már 15 milliárd forint összegű banki hiteltartozást felhalmozó társaság további működése fenntarthatatlanná vált.

A vádlott ennek leplezése és a záloghitelezési tevékenység bővülésének színlelése céljából a társaság egyik IX. kerületi zálogfiókjában több mint tízezer darab fiktív zálogjegyet készíttetett. Ezek felhasználásával aztán 2010-től kezdve nyolc kereskedelmi banktól összesen nagyjából 6 milliárd forint hitelt vett fel, amit aztán a társaság nem fizetett vissza.

A férfi 2012 és 2014 között egy szintén fizetésképtelenné vált másik cégének képviseletében eljárva további pénzintézeteket és vagyonos vállalkozókat vett rá kölcsönnyújtására összesen mintegy 3 milliárd forint összegben. A vádlott a kölcsönök fedezeteként aranytömböket ajánlott fel, amik azonban ténylegesen olvasztókemencéjében öntött, döntően rézből készült, csekély értékű tömbök voltak, és persze ezeket a hiteleket sem fizette vissza.

Ezzel párhuzamosan vállalati kötvényeket is eladott több mint 3 milliárd forint értékben kamatfizetés ígéretével, a vevőknek pedig hazudott a cég vagyoni helyzetéről és fizetőképességéről.

A vád tárgyává tett bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a halmazati szabályokra figyelemmel – 15 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott két év házi őrizetben töltött időt követően jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

There are no comments

Join the conversation

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.