Fogadási csalás gyanúja miatt vizsgálnak egy teniszmeccset

0
93
Tennis Integrity Unit (TIU) nevű szervezet logója

A Tennis Integrity Unit (TIU) nevű szervezet bejelentette, hogy fogadási csalás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak az egyik ATP Touron rendezett mérkőzés miatt.

A TIU az Alexander Dolgopolov-Thiago Monteiro Winston-Salem-i mérkőzése után pár órával jelezte, hogy gyanús tevékenységeket észleltek, ezért nyomozásba kezdenek. A találkozón egyébként a 114. helyen álló Monteiro győzött 6:3, 6:3 arányban.

Papíron ez nem számít jelentős meglepetésnek – a 63. helyen álló Dolgopolov 51 hellyel előzi meg a brazilt- vagyis nem ez szúrt szemet a hatóságoknak, hanem szorzók váltakozásai a fogadási irodáknál. Eleinte Monteiro győzelme háromszoros pénzt fizetett, később viszont megfordult az arány.

Ez általában annak a jele, hogy valaki jelentős összeggel fogadott az esélytelenebbnek tartott játékosra. A gyanús változásokat látva egyébként több bukméker már a találkozót megelőzően megszüntette a fogadást.

A TIU közleményében azt írta: “A szervezet tisztában van a fogadási mintákkal kapcsolatos aggodalmakkal. Mint ahogyan minden gyanús mérkőzés esetében, a TIU kiértékeli a helyzetet, meghozza a döntést és a fogadási irodákkal kötött együttműködési megállapodásból származó információk alapján a szükséges lépéseket is megteszi.”

A 28 éves Dolgopolov – aki állt már 13. helyen is a világranglistán – 2010-ben egyike volt azon játékosoknak, akik levelet kaptak a TIU-tól a szervezet megalapítását követően, ugyanakkor soha nem vádolták meg, és jelenleg sincs arra utaló jel, hogy gyanúsítanák az ügyben.

A TIU eddig 32 teniszezőt büntetett meg, közülük tízet életük végéig eltiltottak a profi tenisztől. A szervezetet ugyanakkor 2016-ban a BBC és a Buzzfeed oknyomozó cikke alapján azzal vádolták, hogy több topjátékos esetében szemet hunytak a gyanús meccseik felett. Azóta a szervezet több embert alkalmaz a vizsgálatok lebonyolítására, és egy tőlük független szervezet felügyeli a működésüket.

There are no comments

Join the conversation

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.