Elcsalt digitális kamera és a csaló bank!

0
80

Z Richárd csaló vásárló, aki külföldi állampolgárnak adja ki magát. Próbálom röviden összefoglalni a velem történteket.

Olx.hu-n hirdettem egy digitális kamerát, amire jött egy külföldi vevő.

Először lengyelül beszélt, majd miután én angolul válaszoltam ő is átváltott, de feltételeztem hogy lengyel. Euróban kért árajánlatot, mondtam 130, ő mondta hogy szállítással együtt 200-ért elviszi, de nem neki kell hanem az unokatesójának Nigériába. Ekkor még nem gyanakodtam, főleg mert rá egy napra kaptam egy teljesen hitelesnek tűnő levelet a HSBC Bankttól hogy a 200 Eurót elutalták a számlámra, ám csak akkor lesz ténylegesen az enyém, ha a csomagot elpostázom és a csomagazonosítót elküldöm a Banknak.

Elküldtem a csomagot, a Banknak elküldtem az adatokat, ők pedig írták hogy megy a pénz. Úgy gondoltam hogy következő nap már a számlámon az összeg és mindenki boldog lesz. Következő reggel kaptam egy e-mailt a vevőtől hogy a 200 Euro helyett 340 Eurot vett le a bank a számlájáról és csak akkor kapom meg a pénzt ha elutalom neki a különbözetet 140 Euro-t, de nem is neki, hanem szintén egy unokatesójának Nigériába. Na ekkor lett nagyon gyanús a dolog.
Elötte is gyanakodtam és rákerestem többször az ő e-mail címére is (helenadras40@gmail.com) és a Bank címére is (wiretransfer.hsbcbank@accountant.com) de egyikre se dobott ki csalást. Ezen a ponton azonban úgy gondoltam hogy eszem ágában sincs előre fizetni, főleg hogy nincs nekem csak úgy 140 Euróm előre. Hosszas kutakodás után kiderült hogy a Bank e-mail címe mögött van egy másik cím, ami az eredeti küldőé lehet (zrichard16@gmail.com), erre a címre pedig már kiadott igen sok csalást.

A “vevőtől” folyamatosan kaptam az üzeneteket hogy mikor küldöm a pénzt, én pedig miután kiderült a csalás, mondtam neki hogy azonnal küldje vissza az árut vagy fizessen különben a hatóságokhoz fordulok. Azóta nem válaszolt, amiből szintén kiderült hogy csalás volt az egész.

Sajnálom hogy ilyen hosszúra nyúlt a történetem, de úgy gondoltam minden részlet fontos lehet. A kérdésem az, hogy ilyen nemzetközi internetes csalásokkal lehet a rendőrséghez fordulni és tudok feljelentést tenni, vagy mi lenne a legjobb megoldás? Vannak adataim amikből ki lehet indulni. Rengeteg e-mail, 2 nigériai név is cím plusz valószínűleg Facebookon is megtaláltam az elkövetőt, de ez nem 100%.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,
F. Zs.

Csaló VEVŐ, kerülje el mindenki!

 

There are no comments

Join the conversation

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.