A Debreceni bankár 460 millió forint kárt okozott a banknak.

0
97
A kép csak illusztráció!

Sz. Frigyes Debreceni lakos közel félmilliárd forintnyi kárt okozott a banknak. Ügyfelei számláján, a bank pénzéből kötött kockázatos értékpapírügyleteket.

A Debreceni Ítélőtáblán folytatódik jövő héten annak a debreceni bankárnak az ügye, aki ügyfelei folyószámlájáról, fedezet és megbízás nélkül, a bank pénzéből kötött kockázatos tranzakciókat, ezzel pedig mai árfolyamon számolva 460 millió forintot okozott a banknak.

Sz. Frigyest a Debreceni Törvényszék 2016 decemberében folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének kísérlete, két rendbeli folytatólagosan elkövetett, hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2007-től az egyik pénzintézet debreceni fiókjánál, személyi bankárként dolgozott.

A férfi egy meghatározott ügyfélkört szolgált ki, velük rendszeresen kapcsolatot tartott, kezelte a portfóliójukat. A vádlott a bank kontrollfunkcióinak hiányosságait felismerve, 2011 szeptembere és 2012 augusztusa között mint privát bankár fedezet nélkül kezdett el értékpapír- tranzakciókat, úgynevezett certifikát tranzakciókat kötni ügyfelei folyószámlájáról.

Mivel fedezet már nem állt rendelkezésre, így a tranzakciók lebonyolítása minden esetben a bank eszközeinek terhére történt. Az egyik ügyfele számláján 2010 októbere és 2012 augusztusa között 179 külföldi értékpapír-tranzakciót teljesített, melyeket le is könyvelt.

Ezekből a tranzakciókból mindössze csak két esetben állt rendelkezésre ügyfélmegbízás. A vádlott tehát ügyfélmegbízás nélkül, jogtalan haszonszerzési célzattal kötött külföldi értékpapír tranzakciókat az ügyfél számlájára a bank megtévesztésével és a sértett bank kockázatára, annak eszközei terhére.

Az ügyfelek nem is tudták, mi történik a számlájukon

Az ügyfél számlájára érkezett a nyugdíja, itt történt a befektetési jegyek vásárlása, visszaváltása, saját számlák közötti devizakonverziók, illetve jelentős készpénz ki- és befizetése. 2011 szeptemberétől a vádlott fedezet nélkül német értékpapír tranzakciókat kötött az ügyfél euró számlájáról. Időnként a számla pozitívvá változott, a nyereséget a vádlott a számláról elutalta az ügyfél forint számlájára, vagy a családban lévő más személy számlájára, tehát a nyereséget a bank eszközeinek a felhasználásával realizálta.

A vádlott kockázatos értékpapírügyleteket bonyolított jogtalan haszonszerzésre törekedve, az ügyfél számlájának felhasználásával, azonban a tranzakciók következtében olyan hatalmas veszteség keletkezett, amelynek eltüntetése vagy csökkentése már nem volt lehetséges.

Sz. Frigyes több esetben aláírt a névtulajdonosok helyett az átutalási megbízásokon, bankbizonylatokon. Az ügyfelek értesítési címét a számítógépes rendszerben megváltoztatta, illetve törölte az értesítési címeket. Mindezekről a megbízás nélküli ügyletekről az ügyfelek azért nem tudtak, mert a számlaegyenleg postai kézbesítését nem kérték.

A vádlott által kezdeményezett értékpapír tranzakcióból a pénzintézetnek mintegy másfél millió euró és négyezer amerikai dollár kára keletkezett (mai árfolyamon ez együttesen közel 460 millió forint), amire a bank polgári jogi igényt jelentett be.

There are no comments

Join the conversation

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.